Zkoušení kvality obilovin a výrobků z nich
Akreditované zkoušky:
- Stanovení vlhkosti
- Stanovení objemové hmotnosti zvané „hektolitrová váha“
- Stanovení sedimentačního indexu – Zelenyho test
- Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena
- Stanovení obsahu mokrého lepku a jeho kvality - gluten index podle Pertena
- Nelepivost a strojová zpracovatelnost těsta
- Stanovení obsahu popela spalováním
- Stanovení obsahu beta-glukanů kitem firmy Megazyme
- Stanovení obsahu příměsí a nečistot
- Stanovení deoxynivalenolu (ELISA a HPLC)
- Stanovení zearalenonu (ELISA)
- Stanovení ochratoxinu A (HPLC)
- Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 (HPLC)
- Stanovení dusíku, dusíkatých látek Dumasovou metodou
Ostatní zkoušky:
- Stanovení vaznosti vody a reologických vlastností na extenzografu
- Stanovení vaznosti vody a reologických vlastností na farinografu
- Pekařský pokus
- Enzymatické analýzy - stanovení poměru amylosa/amylopektin, stanovení aktivity alfa-amylasy atd.
- Analýzy dalších mykotoxinů (T-2, fumonisiny)
- Diagnostika viróz v rostlinách obilovin (BYDV, WDV)
- Stanovení namořenosti osiva v namořeném osivu (HPLC) - účinné látky thiram, carboxin, fludioxonil, difenoconazol
- Stanovení obsahu škrobu podle Ewerse
- Kvalita sladovnického ječmene a sladu – sladovací zkouška, stanoveni extraktu a relativního extraktu, friabilita sladu, Kolbachovo číslo, obsah N-látek, obsah škrobu podle Ewerse, klíčivost, klíčivá energie atd.