Monitoring kvality obilovin
Příjem vzorků ze sklizně 2024 je zahájen!
Pěstitelé obilovin, posílejte nám vzorky pro posklizňový monitoring kvality potravinářských obilovin – pšenice (odrůdy E, A, B), ječmen (sladovnické odrůdy) a žito.
Zašleme Vám na oplátku výsledky rozborů provedených naší akreditovanou laboratoří zpět na Vaši adresu.
Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN pro danou obilovinu.
Potřebujeme vzorky o hmotnosti přibližně 1 kg, neupravené, „od kombajnu“, s vyplněnou Průvodkou vzorku.
Výsledky jsou zveřejňovány ve statisticky zpracované podobě, tj. bez udání konkrétního původu vzorku. Zpracované výsledky slouží pro výzkumné účely, pro potřeby státní správy a je s nimi seznamována veřejnost.
-
Průvodka vzorku - PDF, WORD
- Průvodní dopis
Výsledky sklizně 2023:
- Kvalita pekárenské pšenice v ČR ze sklizně 2023 v desetiletém srovnání, Obilnářské listy, 2/2024
- Kvalita obilnin po deštích klesá, Úroda, 71, 2023, 9, 8
- Mykotoxiny v ekologické produkci obilovin, Agroporadenstvo.sk, 2023
- Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2023 v České republice, Mlynářské noviny 3/2023
- Kvalita potravinářského žita sklizně 2023 v České republice, Mlynářské noviny 3/2023
- Mykotoxiny v pšenici sklizně 2023, Mlynářské noviny 3/2023
- Mykotoxiny v obilovinách - sklizeň 2023, Krmivářství 2/2024
Další publikace výsledků týkající se kvality pšenice 2023:
- Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2023, Obilnářské listy, 2/2024
Výsledky sklizně 2022:
- Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2022 v České republice. Mlynářské noviny 4/2022
- Kvalita potravinářského žita sklizně 2022 v České republice. Mlynářské noviny 4/2022
- Mykotoxiny v pšenici sklizně 2022. Mlynářské noviny 4/2022
- Mykotoxiny v obilovinách ze sklizně 2022. Krmivářství 1/2023
- Zrnová kukuřice a její kontaminace mykotoxiny v letech 2015–2022, Agromanuál, 5/2023
Výsledky sklizně 2021
- Mykotoxiny v obilninách - Legislativa a skutečnost. Agromanuál, 6/2022
- Kvalita pšenice ze sklizně 2021 v ČR. Obilnářské listy, 4/2021
- Kvalita sklizně 2021 a její kontaminace mykotoxiny. Qualima 2022
- Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2021 v České republice. Mlynářská ročenka 2021
- Kvalita potravinářského žita sklizně 2021 v České republice. Mlynářská ročenka 2021
- Mykotoxiny v pšenici sklizně 2021. Mlynářská ročenka 2021
- Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2021. Obilnářské listy, 2/2022
Další publikace výsledků týkající se kvality pšenice 2021:
- Vliv počasí na výnos a kvalitu pšenice. Úroda, 5/2022
- Námel - problém minulosti i současnosti. Mlynářská ročenka 2021
- Jak to vidím já: Je suchý rok, co do kvality obilnin, horší než mokrý? Úroda 10/2021
Výsledky sklizně 2020
- Kvalita nejčastěji pěstovaných odrůd pšenice ve sklizni 2020, Úroda 9/2021
- Zemědělec č. 49/2020
- Kvalita pšenice ze sklizně 2020 v ČR
- Mykotoxiny v pšenici sklizně 2020
Další publikace výsledků týkající se kvality pšenice 2020:
- Vliv fuzarióz klasu na kvalitu odrůd pšenice, Agromanuál 6/2021
- Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2020, Obilnářské listy 1/2021
Výsledky sklizně 2019
byly prezentovány na konferenci „Jakost obilovin“ v Kroměříži 13. 11. 2019 a byly publikovány:
- Mykotoxiny v potravinářských obilovinách. Agromanuál 6/2020, str. 27-29.
- Mykotoxiny v pšenici a žitě v roce 2019. Mlynářské noviny, 4/2019, str. 5-7.
- Kvalita potravinářské pšenice a žita sklizně 2019 v České republice. Mlynářské noviny, 4/2019, str. 2-4.
- Kvalita pšenice ze sklizně 2019. Farmář 12/2019, str. 12, 14-17.
- Tisková zpráva z konference
Výsledky sklizně 2018
byly prezentovány na konferenci „Jakost obilovin“ v Kroměříži 14.11.2018 a publikovány:
- Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd. Agromanuál 2/2019, str. 100-101. (1 MB)
- Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2018. Mlynářské noviny 4/2018, str. 2-5 (3,5 MB)
- Počasí přálo více kvalitě než výnosům. Farmář 12/2018, str. 20–22 (1,2 MB)
- Tisková zpráva z konference (0,3 MB)
Výsledky sklizně 2017
Kompletní výsledky z daného sklizňového byly poprvé prezentovány na konferenci „Jakost obilovin“, která se konala v Kroměříži jako obvykle druhou středu v měsíci listopadu, což bylo dne 8. 11. 2017.
- Tisková zpráva z konference (0,3 MB)
- Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2017 v České republice: Mlynářské noviny, ročník XXVIII, č. 3 (162) 2017, str.6-9. (3,4 MB)
- České žito má dobrou kvalitu: Úroda, 1/2018 (1,9 MB)
Výsledky sklizně 2016
Kompletní výsledky z daného sklizňového roku byly poprvé prezentovány na konferenci „Jakost obilovin“, která se konala v Kroměříži jako obvykle druhou středu v měsíci listopadu.
- Agromanuál 2/2017 „Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016“
- Úroda 12/2016 „Kvalita potravinářské pšenice sklizně 2016 v České republice“
- Seminář Pšenice 2016 – Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha
- Mlynářské noviny 3/2016 „Kvalita zrna pšenice a žita 2016“
- Kvasný průmysl 2/2017 Kvalita zrna sladovnického ječmene v České republice, sklizeň 2016
Výsledky sklizně 2015
- Mlynářské noviny 4/2015 "Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015"
- Agromanuál 2/2016 "Jaká byla kvalita sklizně pšenice 2015?"
Výsledky sklizně 2014
- Článek „Kvalita potravinářské pšenice sklizené v roce 2014“ – časopis Úroda 8/2015
- Seminář Pšenice 2014 – Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha
- Mlynářské noviny 1/2015
Výsledky sklizně 2013
Výsledky sklizně 2012
- Kvalita potravinářské pšenice sklizené v roce 2012: Úroda, časopis pro rostlinnou produkci, roč. 61, č. 8, str. 20-23.
- Kvalita potravinářských obilovin 2012 (Obilnářské listy 2/2013)
- Kvalita pšenice sklizně 2012 v ČR s bližším pohledem na vybrané odrůdy (konference Pšenice 2012, Praha)
Starší výsledky
- Mykotoxiny ve sladovnickém ječmeni 2005-2010 (Kvasný průmysl, 58, 2012 (4))
- Výskyt námele v žitě v ČR ve sklizních 2006 – 2011 (Mlynářská ročenka, 2012)