Přihlásit se

Recepty s ječmenem "Pot barley"

„Pot barley“ jako příloha nebo ingredience do dalších receptů

 

Doporučená příprava

  • Jeden šálek (cca 200-250 ml) „Pot barley“ dobře promyjte pod tekoucí vodou (vícekrát).
  • Do hrnce dejte 3-4 šálky vody a čajovou lžičku soli.
  • Přidejte propláchnutý ječmen a při střední teplotě vařte cca 20-25 minut (do požadované měkkosti uvařeného ječmene – vyzkoušejte); poté nechejte pod pokličkou cca 5-10 minut „dojít“.
  • Uvařený ječmen propláchněte horkou vodou, nechejte na cedníku okapat.

Pokud chceme použít uvařený ječmen do studených pokrmů, je vhodné  jej propláchnout také studenou vodou, nechat důkladně okapat a během chlazení několikrát protřepat, aby se zrnka neslepila (možno také zamíchat s malou lžičkou oleje jako při přípravě těstovin). Po zchlazení lze „Pot barley“ využít k přípravě salátů a dalších slaných nebo sladkých jídel, případně uskladnit v chladničce (až na 3 dny) nebo zamrazit pro následné upotřebení.


Přílohový salát z ječmene se žampióny, pórkem a paprikou

Ingredience

  • 2 šálky (cca 250 ml) uvařeného ječmene „Pot barley“ 
  • 500 g čerstvých žampiónů
  • 1 velký pórek
  • 2 červené masité papriky
  • sůl, pepř, kmín podle chuti
  • rostlinný olej (nejlépe řepkový)  

Doporučená příprava

Žampióny nakrájejte na plátky, papriku a pórek na tenké proužky. Na troše oleje zprudka osmažte žampióny za občasného promíchání  a poté na mírnějším ohni poduste téměř do měkka (10-15 minut). Postupně přidejte papriku a nakonec pórek. Duste do požadované konzistence přidané zeleniny tak, aby nebyla příliš měkká. Osolte a opepřete dle chuti a nakonec přidejte mletý kmín. Uvařte „Pot barley“ dle návodu a teplý smíchejte se směsí žampiónů a zeleniny. Hotový pokrm ještě nechejte  cca 2-3 minuty prohřát a můžete podávat..

Lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovanému nebo přírodnímu masu.


Sladký ječný dezert s medem, sušeným ovocem a ořechy

Ingredience

  • 2 šálky (cca 250 ml) uvařeného ječmene „Pot barley“ 
  • 100 g sušených proslazených sušených meruněk
  • 100 g sušených proslazených sušených brusinek
  • 3 ČL medu (možno přidat nebo ubrat dle chuti)
  • 1 celý velký bio citrón
  • 1-2 ČL mleté skořice
  • vyloupaná a posekaná jádra 20 vlašských ořechů

Doporučená příprava:

Z celého citrónu po omytí a osušení ostrouhejte kůru, vymačkejte všechnu šťávu a v misce smíchejte s medem. Uvařte „Pot barley“ dle návodu, nechejte vychladit a smíchejte s medovo-citrónovou směsí. Nechejte krátce v této směsi nasáknout. Přidejte nadrobno nakrájené omyté meruňky a brusinky (mohou být i trochu vlhké). Přidejte skořici a dobře promíchejte. Nechejte v chladničce cca 1/2 až 1 hodinu uležet. Před podáváním zamíchejte do salátu hrubě nasekané vlašské ořechy.

Lze podávat jako dezert nebo samostatnou svačinku, případně přimíchat do bílého jogurtu.