Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou
Projekt č.: QJ1610202
Doba řešení: 1.4.2016 - 31.12.2018
Cíl projektu:
Cílený výběr zemědělských surovin, možnosti jejich zpracování využitím moderních zpracovatelských procesů a komplexní zhodnocení vlastností nových potravinářských výrobků. Šlechtění nových specifických odrůd ječmene, následné technologické úpravy a vývoj potravin s vysokou výživovou a senzorickou kvalitou. Úprava luštěnin klíčením vedoucí ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek a odbourání flatulentních sacharidů, což povede ke zvýšení senzorické přijatelnosti vyvíjených výrobků zejména pro děti ve školním stravování. Výběr odrůd chmele a vývoj piva a s citrusovým aroma vyrobené metodou studeného chmelení. Využití přírodních látek, zejména rostlinných extraktů s antioxidačními a antimikrobiálními účinky pro výrobu masných výrobků určených zejména pro děti a seniory.
Projektový tým:
Hlavní příjemce:
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Další účastníci:
Agrotest fyto, s.r.o., Chmelařský institut s.r.o., KALMA, komanditní společnost, MP Krásno, a.s., PIVO Praha, spol. s r.o., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., Zeelandia spol. s r.o.
Řešitel:
Prof. Ing. Zdeněk Bubník CSc. (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)
Odpovědný řešitel:
Ing. Kateřina Vaculová, CSc. (za Agrotest fyto, s.r.o.)
Očekávané přínosy:
Hlavními uživateli výsledků budou potravinářské podniky, dále pak výzkumné instituce, šlechtitelé a státní organizace. Poznatky budou bezprostředně nebo v těsné návaznosti uplatněny v praxi.